fejléc háttérkép mobil

NIS2, az idei év mumusa az IT szakmában?

NIS2 útmutató, NIS2 tanácsadás, NIS2 bevezetés - THE IT Solutions Kft.

A NIS2 az idei év egyik legfontosabb és legtöbbet elhangzott kulcsszava a kiberbiztonság és az IT területén. Összeszedtük a NIS2 direktíva kapcsán leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat. Amennyiben Önben is felmerültek már ezek a kérdések, akkor érdemes elolvasnia ezt a cikket.

(1) Mi is az a NIS2?
(2) A hatálya alá tartozom én is? Vonatkozik a NIS2 a mi vállalatunkra?
(3) Elkéstem már, vagy hol kellene éppen tartanom?
(4) Milyen témákat ölel fel a NIS2?
(5) Hogyan fogom teljesíteni a NIS2 irányelv jogszabályi követelményeit?

1) Mi is az a NIS2?

A NIS2 (Network and Information Systems Directive) egy új EU-s irányelv, ami alapján minden ország megalkotja a saját vonatkozó jogszabályát.
   

A kibertérben egyre gyakoribbá váló kibertámadásokra kíván reagálni ez a direktíva, aminek kapcsán itt, Magyarországon az SZTFH-val (Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága), mint felügyeleti szervvel, illetve az NKI-val (Nemzeti Kibervédelmi Intézet) fogunk gyakran találkozni.

A cél egy olyan minimális IT biztonsági szint kikényszerítése, aminek segítségével az egész EU-ban növelni tudjuk a kibertámadások elleni védelmet és az információbiztonságot. Ebből következik, hogy a NIS2 nem csak a hatálya alá tartozó cégek számára tűzi ki célként a biztonsági szint növelését, de az ellátási lánc teljes egészén.

2) A hatálya alá tartozom? Vonatkozik a NIS2 a mi vállalatunkra is?

A jó hír, hogy a NIS2 irányelv különbséget tesz cégek között, azokat kategóriákba sorolja be (illetve a cégek saját magukat), és az alapján állapítja meg a különböző követelményeket.

A Nemzeti Jogszabálytárban meghatározásra kerülnek azok a szolgáltatók, illetve szervezetek, amik a NIS2 direktíva hatálya alá tartoznak. A törvény a különböző szervezeteket ágazatok és alágazatok szerint kategorizálja. Az ágazatok, akiket érint a NIS2 irányelv, a következők:

Kiemelten kockázatos ágazatok:
   
   
Kockázatos ágazatok:
   
   

A teljes, részletes NIS2 jogszabály, az összes ágazattal és alágazattal itt tekinthető meg. („7. A kiberbiztonsági felügyelettel érintettek köre” fejezetben, illetve a mellékletekben találhatóak a részletek).

Szakértői TIPP: Ha a fentiek alapján nem tudja eldönteni, hogy az Ön cége beletartozik-e valamelyik jogszabályi kategóriába, akkor legjobb, ha felveszi a kapcsolatot az SZTFH-val az sztfh@sztfh.hu címen, ahol segíteni fognak ennek meghatározásában.

3. Elkéstem már, vagy hol kellene éppen tartanom?

Azt tehát már tudjuk, hogy a cél az IT hálózatok és rendszerek megerősítése a rosszindulatú kibertámadások ellen, illetve meg tudjuk határozni, hogy a rendelet alá tartozunk-e. Nézzük meg, hogy most hol tart ez a folyamat, hova kellene eljutnunk záros határidőn belül!

2024. január 1-től-től indult az érintett szervezetek nyilvántartásba vétele, amit legkésőbb 2024. június 30-ig meg kell tennie mindenkinek! Amennyiben ezt a határidőt valaki elmulasztja, akkor az már büntetésre számíthat.
   
Szakértői TIPP: A nyilvántartásba vételnek vannak előfeltételei, ami miatt már ezt sem szabad az utolsó pillanatra hagyni! Az erre vonatkozó információk kapcsán is érdemes körülnézni az SZTFH honlapján.
NIS2 határidők_ THE IT Solutions Kft.

A regisztráció tehát csak az első lépés a NIS2 irányelv adaptálása során, amit követ majd a „Védelmi intézkedések alkalmazása” (2024. október 18-tól); az „Első kiberbiztonsági audit vonatkozásában a szerződéskötés auditorral” (2024. december 31-ig); majd végül az „Első kiberbiztonsági audit lefolytatása” (2025. december 31-ig).

4. Milyen témákat ölel fel a NIS2?

Mindenkiben az merül fel kérdésként, hogy mit is kell pontosan majd csinálni, illetve mennyire/mennyiben fog ez neki fájni.

Van 2 jó és 1 rossz hírünk.

A jó hírek: Nincs új a nap alatt. Akik eddig is fontosnak tartották a IT rendszereik és hálózataik biztonságát, és megfeleltek valamilyen IT biztonsági szabályozásnak, azok többnyire már most is teljesítik a NIS2 követelményeit. A szabályozás ráadásul kimondja, hogy kockázatarányosan kell a védelmi intézkedéseket foganatosítani, tehát nem kell mindenkinek csillagrombolót építenie.

A rossz hír pedig az, hogy komolyan kell venni a NIS2-t. Nem csak a büntetések mértéke miatt, hanem azért is, mert a cégeknek saját érdekük a hálózati és információs rendszereiknek védelme.

Pénzbe fog kerülni a fejlesztés, viszont ezért a pénzért cserébe valóban kapni is fogsz valami pluszt. Ez a plusz pedig, az alábbi (tervezett) tételek kidolgozása, implementálása és az általuk nyújtott extra biztonság:

5. Hogyan fogom teljesíteni a NIS2 irányelv követelményeit?

Ez így első látásra elég ijesztőnek tűnhet, de nem kell megijedni, sem mumusként tekinteni a NIS2 irányelvre.

Az elengedhetetlen felkészülés és a NIS2 követelményeinek való megfelelés nem csak jogi kötelezettség, hanem a vállalatok és az egész EU digitális biztonságának növelése érdekében is szükséges.
   

A NIS2-vel kapcsolatosan felmerülő kihívásokra és megoldásokra fókuszáló cikkünkben bemutattuk, hogyan lehet hatékonyan alkalmazkodni az új szabályozáshoz. Az IT világában az idei év egyértelműen a NIS2 körül forog, és ezek a változások a legtöbb vállalatot érintik, különösen azokat, melyek a kritikus infrastruktúrákhoz kapcsolódnak.

Vállalatunk, a THE IT Solutions Kft. szakértői folyamatosan aktívan követik és elemezik a NIS2-höz kapcsolódó legfrissebb fejleményeket és híreket, mindezt azért, hogy időben felkészüljünk az Ön és szervezete támogatására. Mi is a NIS2 irányelv hatálya alá tartozunk, így saját tapasztalataink alapján is szívesen nyújtunk Önnek elméleti és gyakorlati segítséget a megfelelő időben.

   

A THEIT segítségével biztosíthatja azt is, hogy a kiberbiztonság terén ne csak a minimális követelményeket teljesítse, hanem a legmagasabb szintű védelemmel álljon készenlétben a potenciális kiberfenyegetések esetén.

Amennyiben további kérdései merültek fel a NIS2 direktíva kapcsán, vagy IT biztonsági tanácsadásra van szüksége, keressen minket a nis2@theit.hu email címen, vagy honlapunkon, a www.theit.hu oldalon, a Kapcsolat menüpontra kattintva; hálózatbiztonsági szakembereink szívesen állnak a rendelkezésére.
   
   

A NIS2 irányelv szakmai cikk szerzője Andrási Miklós, a THE IT Solutions Kft. senior hálózatbiztonsági rendszermérnöke. Érdekelődés és kapcsolat: nis2@theit.hu